Политическото пространство за компромиси се е свило изключително много. Това е

...
Политическото пространство за компромиси се е свило изключително много. Това е
Коментари Харесай

Политолог посочи най-голямата грешка на ПП-ДБ

" Политическото пространство за взаимни отстъпки се е свило извънредно доста. Това е поради упованията на гласоподавателите, които партиите сътвориха, отгледаха и в този момент остава да оберат плодовете на това. Шансът да бъде открито това пространство, в което да бъде непокътнато достолепието на всички, в името на някакви политически триумфи, е доста малко, изисква лидерски качества, които доста малко политици са показали до този миг. Изглежда все по-вероятен сюжетът за отиване на нови избори ".  

Това сподели в предаването " Политически НЕкоректно " политологът Христо Панчугов и акцентира, че е крайно време политическото водачество да даде вяра, да изясни по какъв начин ще се случат нещата, а не за какво няма да се случат.
-->
Единственият изход от обстановката на паритет сред ГЕРБ и ПП-ДБ могат да бъдат някакви съответни достижения в околните месеци, които да върнат доверието на българските жители във вероятната смяна, счита политологът. 

Според него, в случай че в този момент ПП-ДБ кажат, че в никакъв случай няма да поддържат ГЕРБ, трябва да кажат каква е алтернативата:

" Струва ми се, че този проект към момента отсъства. Въпросът е какво вършат ПП-ДБ, в случай че ГЕРБ предложат тъкмо тези неща, които те желаят - като политики и като цели. Вероятно ще ги поддържат, само че тогава по какъв начин тъкмо ще са постигнали задачата си ГЕРБ в никакъв случай повече да няма достъп до обществените запаси? Не съм сигурен, че сходен сюжет им носи някаква поддръжка. Когато се види, че ГЕРБ реализира същото, за какво ПП-ДБ да могат да изясняват, че те го вършат по-добре от ГЕРБ. И назад, ако мандатът е в ПП-ДБ и те стартират да вършат новаторски и антикорупционни политики, които биват подкрепени от ГЕРБ, по какъв начин се изяснява на гласоподавателите, че ГЕРБ са едни неприятни хора, само че поддържат тъкмо тези неща, които ще ги вкарат в пандиза ".

По думите на Христо Панчугов ПП-ДБ са пробвали да формулират нуждата от политическа смяна към клишета, но  най-голямата неточност е била да се сложи тази политическа смяна в директна взаимозависимост от две неща - осъждането на Бойко Борисов и промяната на основния прокурор Иван Гешев, които не можаха да бъдат осъществени.

Анти-Борисов мобилизацията не може да надскочи вече събраната поддръжка, счита той.   

" Най-вредното нещо, което се случва в последните години, е подкопаването на доверието на българските жители в изборния развой, на което би трябвало да се постави край ", съобщи политологът и акцентира, че и ЦИК, и специалистите, и самите политици би трябвало да осъзнаят, че всички печелят от повече доверие в изборната система и подхващат нужните стъпки, с цел да предотвратят хаоса на идващите избори. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР